Eleganţa nonşalantă a… cauciucului

Posted: 27/05/2013 in Liber alese
Etichete:, , , , , ,

 

De zile bune cade peste Românica noastra dragă o ploaie de o constanţă mocănească, ai zice că suntem în emisfera sudică şi-n luna mai ar trebui să se-ngălbenească şi-apoi să cadă frunzele. Ce pot spune… e un sfârşit de primăvară tomnatică 🙂. Cel puţin aşa-i în Napoca noastră străveche.

Ploaia şi umezeala au scos însă din garderoba doamnelor şi domnişoarelor accesorii neaşteptate dând naştere, cel puţin pentru mine, unui spectacol tragi-comic frate geamăn cu grotescul. Te-ai aştepta judecând după deschiderea uimitoare şi avalanşa de informaţii noi disponibile cu atât de multă uşurinţă unui atât de mare număr de oameni ca lucrurile bune şi frumoase apărute în vreun colţ de lume să fie rapid adoptate şi adaptate localului încât să poţi trăi cu impresia originalităţii chiar dacă e clar şi evident pentru toată lumea că fiecare domnişoară de pe stradă e abonată la „letărniuzurile” de la Versace, Kevin Klein şi la toţi ceilalţi asemeni lor.

Atât doar că în loc să ai impresia că citeşti o traducere reuşită a vreunui roman care-nnobilează originalul cu particularităţi locale te trezeşti că ai în faţa ochilor un plagiat jalnic.

Observ fără să vreau cum umila cizmă de „gumă” pe care tatabun o purta cu nedisimulată repulsie în incursiunile repetate pe care era nevoit să le facă înspre grajdul şi cocina ţărănească din propria-i ogradă a ajuns accesoriu de mare preţ şi de mare apreciere stilistică. Stupoare maximă pentru mine. Da, am văzut şi eu poze din Veneţia în care cu mic cu mare femei şi bărbaţi deopotrivă purtau cizme de cauciuc. Baiu-i că acolo apa era de-un metru. Pe trotuar că străzi n-au. Intrase-n magazine, inunda-se restaurantele şi terasele. Ghinionul lor şi-al nostru că un oraş atât de special se scufundă încetul cu încetul şi se va distruge mai curând decât ne-am dori. De voie de nevoie oamenii şi-au pus cizmele de cauciuc şi merg mai departe cum pot sperând ca furtuna din larg să-şi retragă cât mai curând apele.

Aici, în urbea mea natala Someşul e îmblânzit la Tarniţa-n baraj iar de plouă prea tare atunci „să scură tăt, tăt la canal” iar ţărm la vreo mare ultima dată când am verificat n-aveam. Atunci oameni buni, de ce naiba vă-ncălţaţi cu cizme de gumă şi „drapelaţi” prin centru? De ce pe lângă asta mai aveţi şi iluzia unui outfit reuşit!? Veneţienii, bieţii de ei, n-au încotro, acolo stau şi-atunci fac şi ei ce pot mai bine da’ pe noi ce ne-a apucat!? De ce, bat-o vina, s-ar încălţa cineva, aşa cum am văzut zilele trecute pe stradă, cu cizme de călărie din cauciuc!? Păi alea n-ar fi mai bune pentru grăjdari să fie şi ei în trenduri când sunt la servici? Că bietul animal tot animal rămâne oricât de nobil ar fi calul.  I-aş înţelege şi pe jochei dacă le-ar purta, norocul le-ar putea surâde din padocuri. O justificare ar fi. Da’ pe stradă!? De ce pe stradă în buricu’ târgului …?

Să zicem, doar să zicem că poate cizmarii gumaţi au avantajul că nu se vor uda la picioare. Cel puţin dinspre exterior înspre interior. Dar atunci balerinii perforaţi din cauciuco-silicon transparent ce rol au!?

 

Reclame
Comentarii
  1. antreprenor1 spune:

    Daca am sti sa ,,ne descaltam” de cizmele de cauciuc am sti sa fim oameni. Dar e f. greu! Si tocmai am avut o experienta si stiu ce spun, din pacate.

    • Flavius spune:

      Frumos spus. Ai dreptate, parcă e din ce în ce mai greu. Ca să dau o notă de umor amar sarcasmului aş zice că până şi cizmele celor care vor să ne calce în picioare nu mai sunt din piele ci din cauciuc. Avea şi călcatul ăsta în picioare un oarecare stil al lui dar vremurile se schimbă …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s