Teoria cozii de cireaşă

Posted: 02/06/2013 in Îţi crapă capu'
Etichete:, , , , , , , , , , , ,

Am primit zilele astea unul din cele mai tari bancuri pe care le-am primit în ultima vreme şi mă simt obligat să-l disec pe toate părţile. Sună cam aşa:

 

Şeful:

-Ai ochii roşii şi umflaţi. Ai venit la serviciu beat?

Angajatul:

-Nu şefu . . . nu sunt beat. N-am vrut să vin la serviciu şi am plâns.

 

            Acest haiku al bancurilor reuşeşte să spună mai multe despre noi prin pauzele dintre cuvinte decât prin cuvintele propriu-zise.

            “Ai ochii roşii şi umflaţi” este o afirmaţie plată, inefabilă cumva nu o exclamaţie plină de surpiza uimirii. Şeful ştie dinainte acest lucru şi afirmându-l verbal îl face pe angajat să conştientizeze implacabilitatea acestui adevăr. Normal că are ochii roşii doar este un pierde-vară mai trebuie doar să constate şi el, angajatul, aceasta.

Întrebarea şefului ce urmează imediat acestei afirmaţii este o constatare defapt iar semnul de întrebare de la sfârşit ar trebui interpretat ca o ridicare superioară din sprânceană de genul “ei!? ce ai de zis la asta?” din partea şefului. Totul ar trebui citit astfel: ai venit beat la serviciu (nr. – pauză lungă şi apăsătoare apoi) ei!? ce ai de zis la asta? Dar timpul şefului e prea preţios pentru a rosti toate cuvintele şi astfel a mai câştigat o nanosecundă valoroasă în care a reuşit să supravegheze, ca un rafinat cunoscător ce este, pe ecranul cât un laptop al mobilului, variaţia y-t-d a indicelui BET-FI in corelaţie directă cu BET-XT. Oricum, normal că e beat că doar n-o avea ochii roşii de la lectura de azi noapte. E puţin verosimil să fi adormit cu “Idiotul” lui Dostoievski în braţe la ora patru dimineaţa. Doar CFR-ul a făcut 3-1 cu U aseară, e evident deci că el, angajatul a băut de bucurie. Sau de tristeţe. Irelevant.

“Nu şefu . . . nu sunt beat” exprimă, cum altfel, regretul profund al angajatului. Cel mai probabil cele trei puncte înlocuiesc pudic o vulgară zicere plină de revelaţie întârziată, prea nerafinată pentru urechile şefului la auzul căreia acesta din urmă ar putea avea o erupţie instantă de urticarie. Eroul înfrânt (nr. – angajatul) regretă eşecul propriu în a găsi beatitudinea (nr. – se observă cu uşurinţă rădăcina cuvântului). De ce nu s-a gândit şi el la asta!? Ar fi putut uşor s-o facă doar că nu i-a venit în minte sunt regretele târzii ce-i bântuie mintea-ncurcată, scăparea ar fi fost atât de aproape…

Opoziţia, lupta interioară de proporţii apocaliptice, o adevărată valhalla a modernităţii concluzionată sublim “am plâns” încheie trăirile devastatoare din sufletul neânţeles al eroului. El cedează în faţa dorinţei lăuntrice de a atinge sublimul prin beatitudine şi îşi acceptă cu amărăciune soarta venind la serviciu supunându-se astfel concretului cotidian. “Am plâns” încheie cum spuneam şirul încercărilor supraomeneşti la care este supus eroul spălând cu puritatea lor toate eşecurile acestuia. “Am plâns” îl face părtaş de suferinţă cu toţi înaintaşii celebri şi pătimaşi ai stării atinse sau nu de beatitudine.

Autorul încheie asemeni Răscoalei lui Rebreanu închizând ciclic capodopera. Ochii originari ai începutului plâng apoteotic în final.

În încheiere aş remarca faptul ca autorul necunoscut a ales să sintetizeze toată emoţia în doar patru fraze, patru entităţi. Acest patru arhaic este jumătatea rotundului opt, numărul magic al mult prea plinului de înţelepciune orient chinez. Jumătatea perfecţiunii numărului magic subliniază încă o dată în subconştientul nostru eşecul fără rost al eroului.

Aş mai adăuga, strivit de greutatea paşilor lui Lucian Blaga, deschizatorul de drumuri că “eu nu ( ??? 🙂 ) distrug corola de minuni a lumii”…

 

PS: Pentru effect maxim citiţi vă rog această expunere cu intonaţia unui crainic de la Speranţa TV. Urmăiţi Speranţa TV, nu?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s