Reflexii vinătoreşti – Episodul 2

Posted: 04/06/2013 in Liber alese
Etichete:, , , , , , , ,

Vânat şi vânator. În lumea animală e foarte simplu să pui degetul pe fiecare însemnându-l ăsta-i  rumegător iar ăsta-i mâncător de carne crudă. Desigur sunt şi excepţii de ambele părţi care combină cele două mari diete dar asta nu le face să treacă dintr-o categorie în alta. Urşii tot carnivori vor fi chiar dacă cochetează cu mierea şi zmeura iar cimpanzeii  rămân vegetarieni chiar dacă din când în când vânează alte maimuţe mai mici. Chestie de gusturi apărută în lipsa restaurantelor din savana bănuiesc.

Dar cum rămâne cu oamenii? Aici apar anumite probleme. Dacă în urmă cu câteva sute-mii de ani era clar cine răpune din saltu-i sprinţar căprioara acum, obiceiul devenind desuet, vânătoarea se desfăşoară-n supermarket-uri şi mall-uri iar aici stimaţi confraţi suntem pe teritoriul altcuiva. Da, ştiu pare înfricoşător dar aşa este. Evoluţia a cizelat cu rafinament vânatorul suprem. N-are corpul acoperit cu blană, bicepşii umflaţi şi privirea cruntă da’ tinde spre 90-60-90 şi miroase muuuult mai bine. Şi-n plus poartă tocuri. De obicei. Lăsaţi fanteziile de vânători primitivi de-o parte pentru că i-a ghiciţi cine-i principala pradă a supremului !? Nu vă mai amăgiţi cu nostalgice gânduri, nu, nu. Cei mai tineri vor spune probabil că mă înşel şi s-ar putea chiar să aibă dreptate dar doar până la un anumit punct iar asta nu face decât să-ncurce şi mai mult lucrurile.

În vremuri de demult apuse puterea gintei ancestrale era dată de „fioroşenia” fiecărui vânător în parte şi de greutatea buzduganului din dotare. Iar vă gândiţi la prostii… incredibil! Dar vremurile-n care eram mândrii şi făloşi au apus şi nu mai suntem noi vânătorii aşa că…

Tocmai mă pregăteam să dau vina pe toate femeile de pe planetă pentru decăderea scumpei noastre societăţi acuzându-le ca vânători suprem ai zilelor noastre pentru toate câte-s rele azi în lume, începeam chiar să ma simt bine din postura asta de acuzator când… Doar cum putea fi altfel, vârful lanţului trofic ridică toată piramida societăţii!?… Numai că vedeţi… cum să spun eu… dacă vânatul nu ridică nicio problemă atunci vânătorul devine un simplu culegător. Pur şi simplu întinde mâna. Mărul ăsta-mi place, ăsta nu şi gata toată treaba. Problema nu-i la vânător deci. Hm… dar totuşi dacă ogarul nu-i suficient de rapid nici iepurele nu se ma chinuie să-şi dea duhul printre tufe, aleargă aşa mai în dorul leli.

Încurcate mi-s gândurile azi!

Voiam să găsesc o vină şi acum m-am trezit cu două. Voiam să dau vina pe femeile de toate vârstele că acceptă în jurul lor tot felul de specimene, de la cele mai vulgare şi mai primitive până la cele mai tâmpe şi pline de ifose rateuri genetice masculine. Culmea unele dintre ele sunt chiar mândre de marea achiziţie. Altele, mai nefericite, îşi deplâng soarta. Şi-atât, nu fac nimic s-o schimbe. Iar în tot acest timp şi din acest motiv al complacerii şi acceptării oricărei tâmpenii în propria viaţa noi toţi ne scufundăm încet în submediocritate pentru că dacă n-am fi acceptaţi aşa rataţi cum suntem ne-am pune pe treabă şi ne-am cizela cât de cât. Dar constat că-i perfect valabilă şi reciproca. Sunt cumplit de mulţi confraţi care par a fi paraşutaţi pe lumea asta doar pentru perpetuarea speciei. Asta caută, doar asta. Nimic mai mult. Azi aici, miine dincolo, o decorativă la braţul drept acum, peste zece minute alta decorativă la celălalt braţ. Atât. Păi dacă asta se cere atunci asta se vinde. Ce mi se pare surprinzător totuşi este că sunt destule doamne şi domnişoare care parcă nu vor să vândă şi altceva lasându-se pradă lejeră acestor zburători de profesie.

În tot vacarmul ăsta de vină şi vinovaţi unde-i dragostea? Unde-i respectul pentru celălalt? N-o să vezi niciodata o antiplopă apropiindu-se periculos de mult de vreun leu şi nici n-o să vezi vreun leu lergând cu limba scosă prin savană după toate caprele săltăreţe. Ştiu unde şi când au şanse şi unde nu, ştiu când merită şi când nu. Se respectă unii pe alţii. Oamenii de ce n-o mai fac? Parcă eram mai evoluaţi dar cu toate astea ne comportăm de parcă am fi reduşi nu la animalul din noi ci chiar la mai puţin, doar la unul din instinctele animalice.

Păcat… e atât de multă frumuseţe în a face curte şi a fi curtat.

Tineri de toate felurile şi vârstele aveţi pretenţii de la propria viaţa! Impuneţi standarde! Atît celor din jurul vostru cât mai ales vouă. Vă rog! Şi vă mai rog un lucru: gândiţi. Gândiţi mai mult şi la mai multe. La orice.

Reclame
Comentarii
 1. antreprenor1 spune:

  Pt zilele noastre cam multa filozofie in articol. Educatia exista dar lipseste, alimentatia exista dar lipseste si toate chimicalele din ea au efecte multiple si tot asa… deci cele sus scrise de tine au radacini serioase plantate si crescute cu buna stiinta de altii in tarisoara noastra.

  • Flavius spune:

   Ar fi cumplit de dureros sa ai dreptate dar … vezi… nici nu te pot contrazice, n-am argumente. Totuşi ce-i de făcut?
   Eu încerc prin ceea ce spun, tu readuci la viaţă un frumos demult şi pe nedrept uitat… Ce ar trebui să ştim face mai mult!?

   • antreprenor1 spune:

    Treaba e complicata rau. Sa fiu ma serioasa e cam greu, slabe sanse sa ne mai trezim ca oameni. Traim pentru a avea si nu penttru a fi si de aici pleaca totul. Eminescu sau altii ce nu imi vin acum in minte dar in fine, toti cei cu nume mare au trait pentru a fi, noi in vremuri moderne traim numai si numai pentru a avea. E lunga tema si complexa. Dar de ex parintii ar trebui sa se trezeasca pentru ca e jale mare cu generatiile ce vin din urma. Spun sincer nici nu stiu sa scrie romaneste si nu e exagerare la figurat ci la propriu.!!!!

 2. antreprenor1 spune:

  Iti las o legatura la un articol din pacate adevarat chiar daca atunci cand l-am citit recunosc am ras.
  http://loredanaharabagiu.wordpress.com/2013/05/16/disponibilitate/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s