Educaţia şi (d)efectele ei

Posted: 17/06/2013 in Liber alese
Etichete:, , , , , , , , , ,

Trăim într-o ţară democrată şi credem cu tărie că lumea în care trăim este una liberă. Dar oare este aşa? Sau ar trebui să fie aşa? Cei mai mulţi vor răspunde „DA” enervaţi probabil de aparent stupizenia întrebării. Înainte însă de a reveni la întrebarea cel puţin ciudăţică hadeţi să ne jucăm un pic cu vorbele.

Pornim de la educaţie cu tot ce implică ea. Educaţia e bună, ea trebuie să existe, nu ? Ne învăţam de mici copiii să vorbească frumos, le explicăm cum să stea la masă, cînd şi cum să vorbească, să deseneze într-un anume fel, să scrie şi să socotească, îi îndreptăm spre o şcoală care sperăm noi sau sîntem chiar convinşi că e potrivită pentru ei. Îi învăţăm cum ar trebui să reacţioneze în anumite situaţii, cum să lupte sau cum şi cînd să plîngă. Îi învăţăm tot ce ştim noi şi credem că le-ar folosi. Mergem pînă acolo încît le alegem lectura aşezîndu-le în mîini cărţile pe care credem noi că ar trebui să le citească la vîrsta lor, le cenzurăm fără remuşcări emisiunile TV şi cercul de prieteni. Facem tot ce credem noi că ar trebui să facem pentru a-i creşte oameni şi ni se pare normal să avem dreptul de a face asta.

Cuvintele cheie sînt „facem” şi „noi”, deci fără altă poveste, „noi facem”. Noi, noi, noi le facem pe toate. Noi îi schimbăm pe ei după cum credem noi. Asta dacă stăm puţin şi ne uităm seamănă a influenţare intenţionată, a manipulare. Ce mi se pare culmea e că nu există o lege care să pedepsească asta ci dimpotrivă, eşti pedepsit de stat dacă nu-ţi îngrijeşti, educi, manipulezi în esenţă, copiii.

Cei care încă n-au copii ar tebui să se gîndească foarte serios la cît din ceea ce sînt ei azi este rezultatul unor astfel de acţiuni şi cît sînt ei înşişi cu adevărat. Foarte, foarte puţini vor fi cei care vor putea spune asta. Aproape toţi vor spune că sînt în totalitate ei înşişi. Dar de ce-i îndemn doar pe cei care n-au copii să facă asta!? Toţi ar trebui s-o facem.

Vrem, nu vrem, sîntem rezultatul educaţiei primite şi a ceea ce am reuşit noi să facem din ce am primit de la toţi din jurul nostru iar educaţia în sine nu este nimic altceva decît o influenţare intenţionată înspre o anumită direcţie a devenirii noastre.  Cu greu vom putea întrezări ce am fi putut realiza dacă am fi fost lăsaţi de mici singuri să devenim ce va fi voit soarta. Cred eu că cei mai mulţi dintre noi n-am fi reuşit mare brînză asta dacă am fi scăpat cu bine din aventura cu degetele şi priza de pe vremea cînd nici măcar nu ştiam merge-n picioare.

Educaţia este aşadar un lucru bun. Dar educaţia este în esenţa ei o manipulare. De ce privim atunci educaţia cu ochii buni iar manipularea o respingem ca pe ceva rău care ar trebui blamat? E ca şi cum am respinge esenţa educaţiei. Poate pentru că în accepţiunea noastră, ca masă umană, asociem manipularea cu intenţiile rele, obscure ale manipulatorilor. Dar noi sîntem la rîndul nostru din postura de părinţi nişte manipulatori care le spunem copiilor noştri că vor avea de învăţat toată viaţa, tot timpul va fi ceva de învăţat. Atunci noi, oameni mari ştiind asta de ce nu acceptăm că am avea de învăţat de la alţii!? Pentru că poate ne place prea mult să ne alegem proprii educatori!? Ciudat sîntem construiţi ..

Haideţi să ne jucăm mai departe şi să ne întrebăm: sentimentul naţional nu se cultivă oare în familie? Ba bineînţeles că da. Eu le povestesc copiilor despre daci, despre Mihai Viteazul şi Ştefan cel Mare, despre cum şi-a potcovit caii invers Avram Iancu şi cîte şi mai cîte. Îi cresc în aşa fel încît atunci cînd vor fi mari să fie mîndri de ceea ce-s ei ca neam iar din punctul meu de vedere chiar au cu ce se mîndri. Dar oare asta-i educaţie sau manuipulare sau e tot una!? Cred că-i manipulare educaţională 🙂.

Monument in Arad, Romania help

Monument in Arad, Romania help (Photo credit: Wikipedia)

Vineri, 13 iunie, a fost ziua eroului necunoscut… Spre ruşinea mea am aflat abia azi dimineaţă de la TV şi mă simt copleşit de un sentiment ciudat, frustrare amestecată cu vină şi respect tardiv. La Oarba de Mureş au murit douazeci de mii de oameni, Mărăşeşti, Valea Călugărescă, Oituz, Posada, cotul Donului… Toţi acei oameni au murit pentru mine, pentru ca eu să pot fi azi ceea ce sint. Da, au facut-o şi pentru tine si pentru el, pentru noi toţi e adevărat dar au facut-o pentru mine iar eu n-am ştiut.

În Marea Britanie floarea de mac roşu se poartă de toată lumea timp de o lună în semn de respect pentru eroii neamului.  O lună întreagă. Al naibii şi eficace manipulatori au! Culmea au reuşit să educe un popor întreg în spiritul respectului profund pentru jertfa altora.

Reclame
Comentarii
 1. Cristina spune:

  Aici trebuie sa ne decidem cine are autoritatea ca sa educe sis a invete. Apoi, trebuie sa ne intrebam daca o lege care sa pedepseasca manipularea copiilor de catre parinti nu arata ipocrizia celor accepta ca statul sa manipuleze copiii.

  • Flavius spune:

   Multumesc pentru comentariu.

   Glumeam desigur atunci cind ma refeream la o lege. Ce doresc eu este sa atrag atentia ca este un pas foarte mic intre manipularea buna (educatie) si manipularea rea cu toate efectele ei si ca poate ar trebui ca statul sa se implice mai mult in a ne educa (manipula in sens pozitiv) pe noi toti cu toate beneficiile ce ar putea proveni de aici (sentiment national, coeziune, respect pentru anumite valori, etc…). Poate ar trebui sa sustina cumva la nivel macro ceea ce facem fiecare in familiile noastre.

   • Cristina spune:

    Dar cine are autoritatea de a ne manipula, chiar daca inspre bine?? Eu nu accept manipularea statului pentru ca eu nu accept valorile statului. Trebuie sa fim atenti ce dorim.

 2. Flavius spune:

  Ma bucur ca am ajuns aici. Cine are aceasta autoritate? Ar trebui sa o aiba? Sint intrebari care par a avea un raspuns evident insa nu intotdeauna este atit de simplu. Din pacate.
  Stiu ca nu poti accepta manipularea. Nici eu nu vreau sa o accept dar ea, manipularea, exista fie ca vrem noi fie ca nu. De cite ori primim cite un email cu „romanii au facut asta sau aia” prin cine stie ce tara el face parte dintr-un plan manipulator si de cite ori noi dam mai departe emailul devenim partasi ai acelui plan. Poate exemplul ales nu-i tocmai cel mai potrivit dar nu-mi vine altul in minte acum.
  Eu gindesc asa: daca tot exista manipulare atunci as vrea sa „lucreze” in folosul meu, al meu ca tara, popor, etc. Crezi cumva ca dedicatia englezilor fata de eroii lor a ajuns unde este fiind lasata „la liber”? Eu nu cred. Toate institutiile cunoscute si necunoscute ale UK au „lucrat” la asta, la a creste sentimentul national. Pot doar sa-i felicit.
  Un stat fara manipulatori proprii care sa actioneze in interesul national este unul sortit disparitiei pentru ca alti manipulatori, ai altor state vor actiona din interiorul lui dar in interesul altora. Parerea mea :).
  Azi a fost sau inca este in vizita in Romania seful CIA. Singura lui declaratie televizata a fost ceva de genul: „SIE şi SRI sunt remarcabile”. 🙂 🙂 🙂 O fi venit ca turist la noi :).
  Cu postarea asta am deschis drumul spre inca doua-trei pe care intentionez sa le postez in zilele ce urmeaza. Hai sa exindem discutia si acolo, daca esti de acord.

  • Cristina spune:

   Fiind vorba despre educatie, eu vreau sa aduc inca o problema in discutie. Are voie statul ca sa impuna un anumit standard in educatie? Daca da, de unde are aceasta autoritate?

   SAu ne putem uita si pe partea cealalta: sintem siguri ca manipularea pe care o face guvernul este una buna? Este manipulare si faptul ca vrei sainformezi lumea despre ceva bun?

   • Flavius spune:

    Da, ar fi interminabila :).
    Sa impuna? Cred ca n-ar trebui sa ii fie permis. Sa creeze standarde insa, da, cred ca ar trebui sa faca.
    Manipularea poate fi si in sens pozitiv, gindeste-te la publicitate doar. Nu numai produsele proaste au reclame bune :).

   • Cristina spune:

    Prin crearea de standarde, statul impune. Insa de ce ar trebui sa o faca? SI cu ce autoritate?

 3. Flavius spune:

  Nu in acel sens ma refeream. Eminescu a dat nastere unui standard de urmat de exemplu. Uita-te putin la ce face statul finlandez in invatamint, ce standarde a creat. In acest sens ma gindesc.

  • Cristina spune:

   Eminescu a dat nastere unui standard pentru cine? CA nu toti au acelasi standard. Insa in scoli, statul este cel care decide standardul. CAre este total diferit de cel al lui Eminescu 😉

   Ah, de cite ori discut despre educatie se ajunge la Finlanda. Mie nu mi se pare ca e nu stiu ce de stralucit, doar foarte buni completatori de teste. In acelasi sens in care statul din Finlanda impune standarde as vrea sa stiu de unde are statul respectiv autoritatea ca sa decida ce sa invete un copil?

   • Flavius spune:

    Bine, bine, nu il vrei pe Eminescu atunci il poti inlocui cu Nichita Stanescu, Bacovia, Urmuz sau oricine altcineva. Fie ca sintem sau nu adepti unui curent cultural acesta isi pastreaza valoarea. E adevarat despre educatie putem vorbi la nesfirsit la fel ca despre religie sau fotbal.
    Eu voiam sa „bat” in alta directie putin. Daca acceptam ca trebuie sa ne influentam copii pentru a deveni oameni adevarati si le spunem ca toata viata trebuie sa invete cite ceva de ce noi, mari fiind deja, nu mai acceptam invataturile altora, indrumarile altora si ne comportam ca niste mici rasfatati incalcind propriile noastre sfaturi?
    Nu vreau sa intru in polemica despre invatamanitul din Finlanda dar daca presupunem, doar presupunem, ca bunastarea unei natii este data mai ales de gradul de culturalizare atunci… O fi sau nu bun invatamintul finlandez asta n-as vrea sa o stabilesc eu dar daca l-ai primit de exemplu in mai multe discutii cred ca ar trebui sa insemne ceva, nu? 🙂

   • Cristina spune:

    Merg exact pe directia ta. Eu am probleme cu cineva care crede ca trebuie sa-mi impuna ce sa invat. Unii vor Eminescu, altii il vor pe Hazlitt. Eu cred ca este libertatea fiecaruia sa aleaga. Exemplul Finlandei este dat de cite ori se aduc argumente pro-socialism si se arata cit de bine e sa fii sub socialism. Imi pare rau, dar nu accepta ca statul sa-mi spuna mie si copiilor mei ce trebuie sa invat si ce nu.

   • Flavius spune:

    Ceea ce nu stiu, nu exista.
    Nu e vorba despre a impune ci despre a expune si stimula un posibil drum.
    Din nou spun, nu doresc sa dezbat situatia mult prea aparte a invatamintului din Finlanda insa imi doresc exact acelasi fel de respect pentru profesorii romani ca cel aratat de elevii finlandezi propriilor profesori de exemplu.
    Cred ca statul trebuie sa stimuleze nu numai performanta ci si, hai sa-i zicem, culturalizarea maselor. Iar pentru un „elev” indaratnic asa cum sintem noi ca adulti metodele sint altele.

   • Cristina spune:

    Scoala de stat impune un anumit standard. Problema este ca nici copiii si nici adultii nu ar trebui sa fie „culturalizati” de catre guvern. Nu are aceasta autoritate.

   • Flavius spune:

    Cine crezi ca are sau ar trebui sa o aiba?

   • Cristina spune:

    Părinții.

   • Flavius spune:

    parintii trebuie si ei educati. cine trebuie sa o faca?

   • Cristina spune:

    Ei trebuie s-o faca, este responsabilitatea lor, nu a statului.

   • Flavius spune:

    Da, trebuie dar poate ei nu stiu sau nu pot. A cui trebuie sa fie atunci responsabilitatea?
    Daca ne bazam doar pe ceea ce am putea transmite din tata-n fiu cred ca inca am vina cu arcul…

   • Cristina spune:

    Sa fim seriosi, statul s-a implicat in educatie cam de prin ultimul secol. Vrei sa spui ca nu s-a facut nici o descoperire pina in secolul trecut?? Pina prin 1900 se tragea numai cu arcul?? 🙂 🙂

    Pe cineva care nu vrea sa invete, cum il poate obliga statul?

    Apoi, de unde stim ca ceea ce vrea statul sa-i invete este corect?
    .

   • Flavius spune:

    Pina la 1900 doar un numar foaaaarte mic de oameni aveau acces la educatie, era extrem de scumpa. Asta-i mai mult un argument in favoarea mea.
    Si da, marile descoperiri s-au facut dupa 1900 cind statul s-a implicat in dezvoltarea educationala, cind mult mai multi aveau acces mai usor la educatie.
    Daca vecinul tau e betiv si scandalagiu atunci chemi sau nu politia sa-l potoleasca sau ii suporti la nesfirsit abuzurile? La fel e si cu prostia.

    Ai dreptate aici, n-avem de unde sti daca statul ne invata bine sau nu dar algebra, chimia, fizica, geografia sint lipsite de ambitii politice asa ca cel putin astea sint in siguranta.
    Alfabetizarea, chiar si cea fortata deschide ochii iar eu sint pentru.

   • Cristina spune:

    Nu, dimpotriva, eu am alte argumente care dovedeste argumentul meu. In SUA, Ministerul Educatiei s-a infiintat in 1979, deci pina atunci statul nu era implicat in educatie. Ce s-a descoperit si s-a facut dupa 1900, masinile, avioanele, oamenii pe luna, nu a fost datorita educatiei statului.

    Gresesti, fizica, biologia, literatura, sint promovate cu o anumita ideologie. Trebuie sa stii ca nu exista educatie neutra.

   • Flavius spune:

    Din punctul meu de vedere SUA este un stat profund necivilizat si imoral, un fel de Iran al orientului, un fundamentalism al prostiei cu pretentii de democratie.
    Nimic din ce se intimpla acum in USA nu este relevant pe plan educational, n-au depasit psihologia bitei si abolovanului in capul celui mai mic.

    Complet irelevant fata de tema si discutia deschisa …

   • Cristina spune:

    🙂 🙂 Exact, de cind guvernul s-a implicat in educatie s-a ajuns aici 🙂 Din nou, dovedesti ca am dreptate. Deci nimic din ce se intimpla acum in SUA nu este relevant. Adica din 1979 😉

    Eu vorbeam despre inainte de ’79, cind s-au facut atitea descoperiri fara ajutorul guvernului. Constitutia SUA este singurul document din lume care recunoaste drepturile omului si le respecta. S-au facut multe lucruri bune fara interventia guvernului in educatie. Dar daca ar fi sa ne uitam la Europa, care este sub monopolul guvernelor, in educatie, majoritatea habar nu au ce este libertatea si care sint drepturile omului.

   • Flavius spune:

    pai are si inca foarte mult. tema discutiei era daca statul are dreptul si/sau ar trebui sa intervia nu doar in educatia scolara ci si in indreptarea propriului popor spre binele sau. aici nu ma refer la indoctrinare ci la valorificarea, evidentierea a tot ce e bun despre poporul respectiv, a tot ce e valoros.

    in loc de o emisiune gen, iau una la intimplare, WOW nu mai stiu cum as prefera 10 minute de … istorie sa zicem, sau sa-mi spuna cineva cine a fost de exemplu Al. Vaida Voievod. La genul asta de amestec in educatie, cu un ses cit se poate de larg ma refer. Nu spun sa interzica emisiunea respectiva ci doar sa-mi ofere alternativa, sa am pe ce schimba canalul.

    din punctul asta de vedere guvernul SUA este guvernul perfect, isi duce poporul exact acolo unde doreste spre binele propriei tari.

   • Cristina spune:

    Nu, ceea ce face acum guvernul nu este spre bine propriei tari. Ceea ce doresc de la guvern este sa respecte Constitutia si sa ne lase pe noi oamenii in pace ca sa ne traim viata cum vrem.

   • Cristina spune:

    Exemplu perfect: guvernul prezent doreste ca poporul sa imbratiseze socialismul. De ce m-as lasa spalata pe creier in privinta asta?

   • Flavius spune:

    Chiar daca acum nu esti de acord cu directia trasata sau chiar daca guvernul greseste nu inseamna ca in totalitatea actiunilor sale a gresit intotdeauna. Putine-s statele a caror cetateni au un sentiment national atit de dezvoltat iar pozitia SUA printre tarile lumii n-are rost sa o discutam cu atit mai mult cu cit este sustinuta doar polititc, pur politic.
    Intraba-te unde ar fi SUA daca arabii din golf ar dori euro in loc de dolari pe petrol sau ar cere ioani chinezesti :).

   • Cristina spune:

    Nu am spus ca totalitatea actiunilor este intotdeauna gresita. De aceea nu trebuie ca sa ne asteptam ca guvernul sa ne invete intr-o forma sau alta, ci sa ne lase pe fiecare sa invatam ce dorim.

    SUA a fost o tara libera inainte ca arabii din golf sa doreasca dolari. 😉

   • Flavius spune:

    Foarte corect, nu trebuie sa asteptam sa de pice para malaiata in gura lui natafleata din partea guvernului, oricare ar fi el. Dar el, guvernul trebuie , zic eu, sa indrume constant o natiune inspre interesul ei. De asta se aleg guverne si presedinti, nu? Noi poporul vrem ca cineva sa faca asta, altfel am desfiinta totul, politie, asigurari sociale, scoala organizata, armata, etc si am trai fiecare dupa bunul lui plac.

    Cit destre SUA si arabi spun doar atit: detine controlul asupra a ceva doar acela care se poate lipsi de lucrul respectiv. Americanii nu se pot lipsi de petrolul din Golf, in consecinta nu sint liberi, personal cred ca n-au fost niciodata, am mai citit cite ceva despre „parintii fondatori” :). Arabii in schimb se pot lipsi, pot schimba cumparatorul si o vor face atunci cind le va conveni, deci pozitia de forta este a lor.

   • Cristina spune:

    Dar fiecare om sau grup de oameni au propria lor intelegere despre care fi interesul unei natiuni. Nu, nu de asta alegem guverne si presedinti, ci pentru a ne proteja drepturile. Asta inseamna sa formeze armate, sa se ocupe de politie, pompieri, tot ce tine de protectia drepturilor.

    Insa nu este treaba statului ca sa ofere asigurari sociale, scolarizare, alocatii, concedii de maternitiate, pensii, etc. Astea le face prin incalcarea drepturilor cetatenilor pe care ar trebui sa le apere.

   • Flavius spune:

    exact, printre drepturi as adauga si dreptul la educatie.statul trebuie sa se asigure ca acest drept nu ne este incalcat sau nu sintem privati de el din terte motive.
    cei care din anumite motive, nu intram in amanunte, nu pot sa traiasca decent, sint bolnavi de exemplu, ar trebui lasati sa moara sau poate se va ingriji vreun ONG de ei? Nu, e responsabilitatea statului.

   • Cristina spune:

    Inseamna ca nu intelegi ce este un drept. Cind spui ca omul are dreptul la educatie, inseamna ca omul are dreptul sa se educe daca asta doreste, nicidecum nu inseamna ca statul trebuie sa-l educe. Dreptul la educatie inseamna ca statul nu pune piedici unui om cind acesta vrea sa se educe, nu sa-l forteze sa frecventeze cladirile unei scoli. Dimpotriva, eu spun ca prin aceasta fortare de a frecventa scolile, statul incalca dreptul la educatie al omului, plus dreptul la libera circulatie, plus dreptul la libertatea intelectuala, plus dreptul la proprietate privata.

    Dupa cum vezi, prin scolarizare fortata, statul incalca o gramada de drepturi ce apartin omului.

    Oamenii bolnavi ar trebui ingrijiti de familiile de care apartin, de biserici, de ONG-uri. Dar pentru ca statul s-a bagat unde nu-i fierbe oala, acestea nu-si mai fac meseria.

   • Flavius spune:

    Eu m-as opri la „omul are dreptul sa se educe” iar adaugarea „daca doreste” o consider lipsa de respect la adresa celorlalti parteneri sociali.
    Nici eu nu-mi doresc un stat care sa ne indoctrineze, daca recititi postarea o sa redescoperiti unde m-am referit la asta, dar obligatia statului este ca el sa fie unul puternic iar eu ca cetatean sa-l pot trage la raspundere daca greseste.
    Din acest motiv niciodata un ONG nu va putea fi acuzat ca nu a facut ceva, statul,ca autoritate, trebui sa raspunda in fata cetatenilor pentru nerealizarile lui iar biserica sau orice alta forma dereligie institutionalizata… Cum puteti transfera autoritatea din partea unei entitati ce se supune controlului asupara a aceva atit de, si fortez cuvintul, subiectiv in actiuni!? O biserica va ajuta intotdeuna pe cei care o urmeaza iar eu am dreptul sa nu urmez nici o biserica, in consecinta daca voi pierde vreodata capacitatea de a ma ingriji nu ma va ajuta nimeni…S-au petrecut si se petrec mult prea multe crime in numele religiilor pentru ca eu sa mai am incredere in vreuna.
    Statul ramine din punctul meu de vedere singurul caruia i se poate pune obligatia aceasta in circa.
    Libertatea de care vorbiti ca este in USA eu as numi-o permisiune. Trimiteti un email vreunui prieteni in care sa spuneti ca aveti o bomba in garaj si o veti detona cind va trece guvernatorul pe strada dumneavoastra. Aveti mari sanse sa apareti la stiri unde probabil veti reusi sa convingenti pe toata lumea ca de fapt a fost o gluma. In momentul acesta, asa ciudata cum e Romania, ofera infinit mai multa libertate cetatenilor ei decit SUA.
    Va respect ideile dar imi dau seama ca traim in prea diferite lumi pentru a cadea de acord pe aceasta tema.

   • Cristina spune:

    Din pacate nu cunoasteti rolul statului intr-o tara libera. Normal ca doriti ca statul sa se ocupe de „educatie” pentru ca doriti ca statul sa impuna un anumit fel de gindire, pentru ca libertatea in gindire va sperie. Si nu, nimeni nu poate trage statul la raspundere pentru promisiuni neimplinite.

    Statul NU are autoritatea ca sa stabileasca ce trebuie sa invete populatia. Statul nu are dreptul sa confiste proprietatea privata a unora ca s-o dea altora!

    Asa-i, in numele religiilor s-au facut multe. DAr in numele religiei ateiste nu exista atrocitati mai mari. Hitler, Stalin, Lenin, Mao, Ceausescu, etc, peste tot unde a intrat marxismul/etatismul a adus moarte si ororare.

    Nu am spus niciunde ca este libertate in SUA. A fost, dar nu mai este. Aceleasi forte care au facut din Europa socialista duc batalii adinci pe teritoriul american.

    Chiar azi am fost in audienta la senatorul statului unde stau. L-am rugat sa nu voteze pentru nationalizarea educatiei, sa voteze impotriva programei socialiste promovate de ONU. El nu vede nimic grsit in faptul ca vrea sa faca din America o a doua Europa.

    Imi pare rau, dar am gustat un pic de libertate, am invatat despre ea, asa ceva nu este posibil in Europa. Nu vreau sa ajung sa traiesc in Europa 2, ci vreau America inapoi.

   • Flavius spune:

    Desigur sinteti libera sa aveti opiniile proprii.

    Pot doar sa caut in memorie o perioada in care in SUA a fost libertate, sa fie cea impotriva careia a luptat Martin Luther King sau cea in care un indian bun era cel mort. Nu sint foarte sigur… Sau sa fie the 60s or 70s or …

    Cum doriti, imi pastrez opiniile si nu o sa argumentez cu „da’ si ailalti au facut mai rau”. Pot doar sa regret faptul ca daca nu sint de acord cu o alta idee sint automat catalogat ca ateu atroce, comunist/socialist, ceausist …

    Eu imi vreau tara inapoi si pentru asta as vrea ca statul sa se implice in renasterea sentimentului national, pastrarea si afirmarea identitatii nationale asa cum am sugerat in articolul scris. Nu ma bazez pe vreun ONG si nici pe biserica pentru ca nici ONG-urile si nici biserica nu au la baza o natiune. Statul o are. Romania este un stat national, unitar si independent. Aceste cuvinte fac parte dintr-un act oficial.

   • Cristina spune:

    Am inteles ca doriti un stat in care guvernul sa controleze aspecte din viata oamenilor. Parerea mea este ca o astfel de tara nu este libera. Si mai inteleg ca oamenii din Europa nu inteleg, pentru ca Europa nu a fost niciodata libera, este un fel de teama sa te gindesti ca esti responsabil de propria viata.

    Statul nu este interesat ca sa se implice in renasterea sentimentului national. Este interesat de putere si control.

   • Flavius spune:

    🙂 asa o fi, e opinia mea.

    Va bazati in schimb prea mult pe „experienta americana”. Insist, la ce perioada de libertate din istoria Americii va referiti?

   • Cristina spune:

    Mă bazez pe Constitutie. Oamenii au încercat tot timpul sa profite de putere. Diferența e ca America are punct de referință, Europa nu are.

   • Flavius spune:

    Mda… mulţumesc. Exact la cea perioadă mă refeream şi eu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s