Medicii şi protestele

Posted: 19/09/2013 in Liber alese
Etichete:, , , , ,

O vorbă veche spune „sănătate s-avem că pe celelalte le-om descurca noi cumva”. Cu alte cuvinte sănătatea este cel mai de preţ bun al omului. Desigur este şi cel mai neglijat dintre toate darurile cu care este înzestrat un om. Asta pînă în momentul în care plictisită de atîta neglijenţă Sănătatea ne dă cu tifla-n nas şi ne lasă cu buza umflată, ochii-nlăcrimaţi şi portofelul gol. La naiba, parcă-ar fi un divorţ!?

Pe de altă parte ştiţi care este diferenţa dintre un avocat şi un doberman? Răspunsul este evident, nici una.

Problema mare, din punctul meu de vedere, este că asemănările dintre „divorţul” sănătăţii şi obiectul de activitate al atît de huliţilor avocaţi face ca şi diferenţele dintre medici şi avocaţi să se estompeze drastic. Pare ciudat? Haideţi să facem o mică analiză. Atît medicii cît şi avocaţii te pot ajuta în chestiuni pornind de la ceva cît se poate de banal pînă la probleme de viaţă şi moarte. Bun, în România pedeapsa cu moartea nu mai există dar a rămas pedeapsa cu închisoare pe viaţă. Care-i marea diferenţă?… Aşadar amîndoi îţi pot salva viaţa sau te pot scuti de ani buni de suferinţă. Asemănările merg pînă acolo încît ambele tagme încep să aibă aceleaşi tarife. Aparent n-ar fi nici o problemă, e dreptul fiecăruia să-şi dorească un nivel de trai cît mai ridicat susţinut de mărimea propriilor tarife pentru serviciile prestate. Am putea spune: medici sau avocaţi, tot un drac.

Totuşi dacă mă opresc să caut găsesc cîteva „mici diferenţe esenţiale” între medici şi avocaţi.

Avocaţii care primesc şpagă şi sînt prinşi intră la „mititica”. Doctorii primesc în mare majoritate a cazurilor şpagă şi deşi toată lumea ştie nimeni nu le face nimic iar cînd fac tîmpenii ajung pe mîna Colegiului Medicilor. Ce glumă bună! 0-1 pentru medici.

Prin comparaţie mult mai multe persoane apelează la medici decît la avocaţi, deci primii beneficiază de o piaţă mai bună. 0-2 pentru medici.

Facultatea… Mi-e greu să fac vreo comparaţie, uitaţi-vă doar la hăţişul de legi din jurul nostru, căutaţi vă rog singuri prin cîte trebuie să treacă cineva pentru a intra într-un barou şi a obţine dreptul de liberă practică. Şi de cealaltă parte e greu, pregătirea durează mult şi nu-i la îndemîna oricui, urmează rezidenţiatul… E cu cîntec aşa că mă opresc cu scorul la 1-3 în favoare medicilor.

Cu alte cuvinte medicii sînt mai favorizaţi, mult mai favorizaţi decît avocaţii şi cu toate acestea tot primii se bucură de o imagine mai bună în ochii societăţii. Hm…

Ştiu că pe mulţi deja v-am enervat, asta dacă aţi ajuns cu cititul pînă aici. Înainte de a fi hotărîţi să închideţi browserul şi a merge mai departe gînindu-vă la Hipocrate, jurăminte şi alte idealuri umaniste opriţi-vă un pic vă rog.  Acestea au fost şi-au trecut sau poate nici n-au fost vreodată. De ce? Pentru că tocmai medicii DORESC să renunţe la asta, li se pare normal să renunţe la asta şi pînă la urmă e dreptul lor, sînt oameni liberi.

Atunci care-i problema, de ce protestează de cîteva ori în fiecare an!? Primul gînd: sînt prost plătiţi. Mda, unii dintre ei poate sînt, personalul auxiliar cu siguranţă. De ce nu le ajung banii şi nici n-o să le ajungă vreodată? Pentru că fură. Nu fură doar ce-i de prin ministere şi cei din vîrful piramidei sistemului de sănătate, fură de la mic la mare care cum poate şi cît poate. Aşa că vă spun dragi medici dacă doriţi salarii pe „măsura pregătirii” atunci vă rog insistent să vă opriţi din furat! Nu mă refer la plicul tradiţional, n-am chef să vorbesc despre el acum deşi poate ar trebui. Mă refer la deturnarea de fonduri grosolană şi fără perdea pe care o faceţi în fiecare spital. Licitaţiile trucate, pacienţii fictivi şi tratamentele inexistente dar decontate toate susţinute pe bani publici, în parte şi banii mei pînă la urmă, toate astea vă ţin loc de mărire de salariu.

De fiecare dată, voi medicii din Români, ne arătaţi cît de bine sînt plătiţi medicii din-afară. Vreţi şi voi. Normal pînă la urmă. Cît v-a costat însă facultatea? În bani mă refer, cît aţi plătit pentru studii? Pentru baza materială, aşa cum o fi ea, cît? Vă mai întreb cît îl costă pe un „cetăţean din ţările civilizate” să devină medic? Cam care-s tarifele univerităţilor de pe dincolo? În EURO, cît îi costă?

Într-o economie de piaţă pe care şi voi o susţineţi în propriul vostru domeniu deşi mie mi se pare o prostie într-o ţară ca România, veniturile sînt pe măsura investiţiei de obicei. Investeşti puţin, culegi puţin. Cealaltă variantă se numeşte LOTO.

Ştiţi de ce noi ceilalţi, pacienţii, nu venim alături de voi în piaţă nici să vă susţinem şi nici să vă împroşcăm cu roşii? Din repulsie combinată cu frică. Dacă de necinste te poţi feri şi poţi trăi fără să ai nevoie de avocat vreodată, de boală e mai greu, te caută ea şi de cele mai multe ori te găseşte. Care pacient îndrăzneşte  să nu dea „cît trebuie” din prima? S-ar putea să trebuiască să se întoarcă şi a doua oară… Cam ce dimensiuni ar trebui să aibă plicul atunci? Şi-ar mai face medicul treaba? Am văzut atîtea… Asta pe lîngă faptul că plătim asigurări…

Sînt printre voi oameni excepţionali care merită din plin respectul şi toată consideraţia societăţii dar vă rog începeţi odată chimioterapia şi curăţaţi cancerul din sistem! Medicina din România şi tot sistemul sanitar român e la pămînt în primul rînd din cauza voastră! Nu-mi cereţi mie, inginer fiind, să fac curat în ograda voastră. Faceţi-vă singuri!

 Doriţi să fiţi de-asupra tuturor legilor ţării prin natura meseriei pe care o practicaţi? Foarte bine, aşa să fie! Comportaţi-vă atunci în strînsă concordanţă cu poziţia pe care o cereţi.

Într-o zi unul dintre voi, om fiind şi el, va face o tîmpenie şi va provoca o nenorocire cuiva căruia nu-i va mai păsa de nimic, de nici o consecinţă… Veţi fi singuri atunci, la fel ca în piaţă. Nu rezonează nimeni cu voi pentru că v-aţi vîndut singuri onoarea. La fel ca avocaţii. Măcar ăştia îşi asumă rece ceea ce sînt…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s