Unt

Posted: 19/01/2014 in Liber alese
Etichete:, , , , , , , , ,

Cei de-o seamă cu mine cunosc tradiţionala felie de pîine cu unt a anilor de şcoală mai cu seamă sub forma feliei de pîine cu margarină. Din fercire vremurile s-au schimbat iar acum nu mai eşti nevoit să te aşezi la coada lungă de cincizeci-şaizeci de persoane la ora cinci dimineaţa pentru a putea spera, fără a avea certitudinea, că vei ajunge să primeşti pacheţelul mult rîvnit aşa cum făceam în vremea copilăriei mele în Cluj. Ce-i ciudat e că şi acum ca şi atunci spun „primeşti” deşi îl plăteam, nu-l primeam de la nimeni, îl cumpăram. Tenebre ascunse ale subconştientului colectivo-comunist probabil.

Untul de atunci era legat inseparabil pentru mine de Napolact, singura marcă din acea vreme. N-aveam ca şi azi zeci şi sute de sortimente. Ăsta era. Vrei bine, nu vrei şi mai bine. Rămîne pentru alţii. Trebuia să-l scoţi din frigider cu un ceas înainte ca să-l poţi unge pe felia de franzelă semi altfel n-aveai nici o şansă. Mai era varianta cu încălzitul cuţitului în cana cu ceai da’ te alegeai apoi cu ceaiul pe jumate compromis.

Azi din fericire nu mai avem problema asta. Poţi intra la orice oră din zi şi din noapte într-o mie de magazine să-ţi alegi pe îndelete din faţa vitrinei frigorifice sortimentul preferat. Mai mult chiar, acum untul e tartinabil. Adicălea poţi să-l ungi pe felia musai albă de pîine direct în frigider dacă îţi vine aşa un sictir.

Toate bune şi frumoase doar că ceva mi se pare mie că lipseşte. Supărător este că nu-mi dau seama ce, trăiesc doar sentimentul că ceva nu-i…

Ah!… am uitat să vă spun dacă tot e salonul auto de la Detroit subiect fierbinte zilele astea… Am văzut ieri un Audi A6… tapiţerie din piele, scaune sport, roți uriaşe cu discurile de frînă la vedere …Trăznet arăta maşina… culoarea untului… Mda, asta cred că era lipsă. Azi culoarea untului e doar pe maşini, n-o mai găseşti în pacheţele binecunoscute… da’ în schimb bine că e tartinabil.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s