Piramidele și sclavagismul modern

Posted: 21/01/2014 in Liber alese
Etichete:, , ,

                În urmă cu o tonă şi-un pic de ani lumea era condusă altfel decît azi. Aaa… sau nu… cred totuşi că mă înşel. Dacă şi azi citim pe Platon sau Aristotel şi ne regăsim în fabulele lui Esop sau ne minunăm de acurateţea observaţiilor făcute de Sun Tzu înseamnă că nu sîntem chiar atît de departe de ceea ce eram atunci.

                Epoca antică m-a fascinat de cînd mă ştiu şi cred că nu sînt singurul care trăieşte cu fascinaţia asta. O lume cu totul aparte ruptă parcă de tot ce era în jurul ei la vremea respectivă mi se pare cea a Egiptului faraonilor. De la trepanaţiile lui Imoteph la piramide şi Sfinx, pînă la obelixurile de granit ridicate în fiecare piaţă acoperite de scrisul atît de neobişnuit, totul mi se pare ca şi cum s-ar fi petrecut pe altă planetă.

Curios este şi nu ştiu cîţi dintre noi cunosc faptul că deşi construite în lumea antică plină de violenţe piramidele nu au fost ridicate cu ajutorul sclavilor prin cine ştie ce masacre cumplite. Sau mai corect poate, nu sclavii sînt cei care au dus greul muncii. Or fi fost şi ei pe acolo dar volumul de muncă cel mai mare nu l-au depus sclavii ci oamenii liberi, egiptenii liberi. Se face că acum o tonă şi-un pic de ani egiptenii cu faraonii lor în frunte şi-au dat seama că munca sclavilor nu era una de cea mai bună calitate. Adicătelea de ce ar fi muncit ăia cum trebuie!? Păpicul tot puţin, bătăiţa bătăiţă, viaţă de cîine oricum. Şi se ştie că egiptenilor le plăceau pisicile. Aşa că s-au gîndit ei c-ar fi mai bine dacă ar folosi munca acelora care ar fi şi mîndri de ea, de ceea ce ar ieşi din mîinile lor. Revelaţia asta odată împlinită au chemat la muncă pe toţi cei care erau dispuşi să muncească. Datornicii şi-au plătit astfel dările iar alţii, mulţi alţii s-au angajat cu simbrie.

Munca a fost cu siguranţă titanică şi mă îndoiesc profund că cineva arăta compasiune pentru cei care cedau fizic. Te-ai arvunit pe atîta vreme? Atunci munceşte! Nu mai poţi? Ei aş, hai să vedem, poate după cîteva lovituri de bici pe spate îţi recapeţi puterile! Cam aşa îmi imaginez eu că s-au petrecut lucrurile chiar şi pentru cei care se angajaseră fără a fi datornici la construcţia marilor edificii.

Dar asta din fericire a fost demult foarte demult. Prezentul e altfel! Acum angajatul are drepturi! Dreptul la muncă este unul dintre cele esenţiale cîştigate după multe şi dureroase conflicte sociale. De exemplu azi în libera noastră societate angajatul are garantat dreptul de a munci. Peste program. Neplătit. Şi mi se pare foarte normal. De ce te-ar plăti cineva dacă tu nu faci nimic altceva decît să-ţi exerciţi un drept!? Pentru că mergem la vot ne plăteşte cineva? Atunci care ar fi diferenţa? Sarcasm dureros. Ştiu. Dar uite aşa încet, încet ne transformăm din ce în ce mai mult din oameni liberi în altceva… şi … culmea mai sîntem(?) şi mîndri de asta.

Flagelul acesta a cuprins România noastră scumpă mai cu seamă din cauza lipsei majore de conducători, lipsă ce caracterizează aproape orice nivel sau domeniu al societăţii prezente. Dacă faraonul şi vechilul antic şi-au dat seama că oamenii liberi sînt mai de preţ decît sclavii CEO-ii şi managerii de azi fac pe dracu-n patru numai să te aibă cu ceva la mînă. Să te simtă „agăţat” şi apoi al lor eşti, vîndut la piaţă ca un sclav. Mutat, tras şi-mpins pînă ţi se acreşte. Rezultatul, adică volumul şi calitatea muncii…  Eu cred că ei asta şi urmăresc, cred că fac parte dintr-o sectă obscură de adoratori ai prostului gust, sînt ceva artişti neînţeleşi de felul celor din curentul estetica grotescului.

Stau acum încurcat şi mă întreb ce-ar fi mai bine? Un bici pe spate sau o viaţă în sclavie? „Viaţă-n libertate ori moarte strigă toţi!” O staţi! Asta e din alt film… A aparţinut altor oameni, celor de la 1848, nu, nu, nicidecum nouă celor din 2014.

Parcă totuşi lumea de acum o tonă şi-un pic de ani era condusă altfel…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s